Gratis prijsopgave: 085 – 30 35 871 of vul het formulier in
Hozen & lichten

Uw gezonken boot binnen 24 uur weer boven water

Ligt uw boot onder water? Of is deze volgelopen met regenwater? Laat uw vaartuig zo snel mogelijk hozen en lichten! Uw gezonken boot wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer op het droge hebben. Binnen 24 uur halen wij uw zeilboot, sloep of ander vaartuig boven water! Of het nu om een grote zeilboot of kleine reddingsboot gaat: wij hozen en lichten uw gezonken boot in heel Nederland en een groot deel van België. Indien gewenst brengen we het oude schip naar onze bootsloperij

Bel ons gratis telefoonnummer 085 – 30 35 871 voor meer informatie of een vrijblijvende prijsindicatie.

De eerste stap: hozen

In vaktermen wordt het boven water halen van een gezonken boot hozen en lichten genoemd. Allereerst wordt al het water uit de boot verwijderd (hozen). Dit kan met een hoosblik, emmer of lenspomp. Dit kost echter veel tijd. Om het water uit het schip te halen, gebruiken we een elektrische hoospomp of een waterpomp met grote capaciteit en een elektrisch- of benzine aangedreven motor. Deze pompen zorgen ervoor dat het water snel wordt verwijderd, zonder dat u zelf met emmers hoeft te lopen. Zeker bij grote schepen of vaartuigen die helemaal onder water liggen biedt dit uitkomst. 

Lichten of bergen

Na het hozen gaan we aan de slag met het lichten of bergen van het schip. Het lichten of bergen gebeurt bij gezonken boten die helemaal onder water liggen en dus moeilijk te verwijderen zijn. Tijdens het inspecteren van de boot maken we een fuik. Deze markeert de omtrek van uw boot om verdere verspreiding van vloeistoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is namelijk belangrijk dat er niet te veel gevaarlijke stoffen in het water terecht komen. 

Hierna gebruiken we onze kraan om de boot uit het water te tillen; dit noemen we het ‘lichten’. Wanneer de kraan er niet bij kan (bijvoorbeeld als het schip op een moeilijk bereikbare plaats ligt), maken we gebruik van luchtdruk techniek met luchtzakken om verder zinken te voorkomen. 

Motorboot hozen en lichten

Motorboot met kraan uit water getakeld

Wat kost het hozen en lichten van een gezonken boot?

Een gezonken boot hozen en lichten is een specialistische klus. Probeer dit dus niet zelf maar schakel een professioneel team in. De kosten zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Het type boot
  • De lengte van het schip
  • Staat van de boot
  • Ligging
  • Materiaal 

Ligt uw gezonken boot op een moeilijk bereikbare plek? Geen zorgen, ook hier komen wij uw schip hozen en lichten. Houd er echter rekening mee dat dit in sommige gevallen meer kosten met zich mee kan brengen. Daarnaast is het materiaal van het vaartuig belangrijk. Dit vanwege het gewicht om de boot uit het water te takelen en af te voeren. 

Meer informatie over de kosten van het hozen en lichten, vindt u op de pagina Tarieven. Maar vraag ook gerust een gratis offerte aan.

Ben ik verplicht iets aan een gezonken boot te doen?

Ja! Elke booteigenaar is verantwoordelijk omtrent de staat en het onderhoud van de boot. Wanneer u het gezonken vaartuig laat liggen, wordt deze door de gemeente verwijderd. En de rekening hiervan is vaak vele malen hoger dan het inschakelen van een bergingsbedrijf. Bovendien kunt u een hoge milieuboete krijgen. Laat uw gezonken boot dus niet liggen, maar schakel ons zo snel mogelijk in. Indien gewenst nemen we de sloep of de zeilboot ook mee naar onze sloperij. Dan heeft u er geen omkijken meer naar.

Op zoek naar meer informatie over het hozen en lichten van een gezonken schip? Of wilt u een prijsindicatie aanvragen? Bel ons op: 085 – 30 35 871