Speedboot gestrand op het strand in Amsterdam
Vandaag bij een Vega Speedboot in Amsterdam op locatie gekeken op een strandje. Na een lekkage tijdens het varen of dobberen na 30 sec bilgepomp aan. Na 3 minuten opnieuw bilgepomp aan. Nu veel meer water. Na wat paniek de beste beslissing en weloverwegen direct het dichts bij zijn de strandje op gevaren om erger te voorkomen. Het ergste wat had kunnen gebeuren was dat de boot zou kunnen zinken op de bodem… 10 meter diep minimaal. Of milieuramp met benzine wat vrij komt. Of motorolie dat uit het peilstok zal komen. Accu`s dat in het open water zal komen.
Hoe kan een speedboot met inboard motor opeens zinken?
Er kan een slang ( waterkoeling of watervoorziening of uitgang van een bilgepomp dat los zit.
Bijna alle speedboten hebben een afdichtingsdop voor het water dat in de kuip zit er uit te laten lopen. Deze dop wordt vaak kapot gedraaid. Het is gemaakt van kunststof of koper met schroefdraad. Wanneer men deze dop scheef erop draait na winterstalling dan kan er vocht/water naar binnen druppelen of zelfs stromen.
Balg of rubber van staart kan een scheur bevatten en zelfs helemaal lek zijn. Dit kan na slijtage optreden. Om de 2 of 3 jaar moet deze gewisseld worden om scheuren te voorkomen. Veel mensen staan hier niet bij stil en kan dus voor lekkages zorgen.
Bilge (zeef) pomp zit verstopt en heeft daarom niet voldoende capaciteit om uw boot om de zoveel tijd wanneer nodig leeg te pompen.
Waarom moet je deze speed boot snel lichten, hozen en bergen?
Wanneer een speedboot problemen veroorzaakt zoals het zinken als eindresultaat dan ben u als eigenaar verantwoordelijk. Het is daarom belangrijk mocht het toch gebeuren dat uw boot zinkt en kunt hem het strand op varen dan is het zaak om de schade te beperken. Probeer daarom alle vloeistoffen eruit te halen. Probeer het af te bakenen met olim absorberende materiaal. kijk of de accu’s eruit kunnen. En wanneer het kan zo snel mogelijk de boot op de kant krijgen met een kraan.
Foto's
Terug